Skip to content

Ο Σύλλογος μας σε εκδήλωση με θέμα «Νέοι και παραβατικότητα: Κοινωνική επανένταξη και ο ρόλος των επαγγελματιών».

Στην εσπερίδα της 26ης Ιανουαρίου 2024 που διοργάνωσε το KMOP Κέντρο Κοινωνικής Δράσης & Καινοτομίας η Γενική Γραμματέας Αντιεγκληματικής Πολιτικής κ. Λυγούρα τόνισε το πόσο σημαντικό είναι να εκπαιδεύονται συνεχώς οι επαγγελματίες που ασχολούνται με το σωφρονιστικό σύστημα, ώστε να είναι σε θέση να παιδαγωγήσουν και τους νέους εγκλείστους πρωταρχικά με το ίδιο τους το παράδειγμα, με την στάση ζωής τους. Ενημέρωσε το ακροατήριο σχετικά με το πρόγραμμα «Νέστωρ», μια «εντατική» Σχολή Γονέων ουσιαστικά, που υλοποιήθηκε σε 19 καταστήματα κράτησης. Το έργο Nestor είχε ως στόχο την ενίσχυση των γονεϊκών δεξιοτήτων των πατέρων κρατουμένων, σε αυτό συμμετείχαν 33 ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί και εκπαιδεύτηκαν 400 κρατούμενοι πατέρες με ανήλικα τέκνα. Πάνω από το 96% των κρατουμένων που συμμετείχαν στο πρόγραμμα βρήκαν βοηθητικές τις πληροφορίες που έλαβαν, ενώ περίπου 92% των συμμετεχόντων δήλωσαν πως η εκπαίδευσή τους βελτίωσε πολύ έως πάρα πολύ τη σχέση τους με τα ανήλικα παιδιά τους. Κρατούμενοι που έχουν το ρόλο του πατέρα, αλλά οι ίδιοι είναι μεταξύ 21-25 ετών. Είναι δηλαδή και οι ίδιοι πολλοί νέοι. Το Κατάστημα Κράτησης Αγιάς στα Χανιά, ανέφερε χαρακτηριστικά, είπε ότι το πρόγραμμα είχε πολλή μεγάλη επιτυχία και θα αναζητήσει χρηματοδότηση εκ νέου για να μπορέσει να το συνεχίσει και να επεκτείνει την ισχύ του. Έκλεισε, επισημαίνοντας τη σημασία του να έχουμε πίστη & αγάπη σε αυτούς τους νέους ανθρώπους ότι μπορούν να τα καταφέρουν και με τα εργαλεία που θα τους δώσουμε εμείς, να βγουν από τον φαύλο κύκλο της παραβατικότητας.
Προλαμβάνοντας την θυματοποίηση, προλαμβάνουμε έτσι και την παραβατικότητα, μιας και η εναλλαγή μεταξύ θύματος και δράστη είναι ιδιαίτερα συχνή. Δηλαδή ένα παιδί όταν έχει μεγαλώσει σε παραβατικό ή προβληματικό περιβάλλον ως θύμα, εύκολα μπορεί να μετατραπεί σε δράστη στη νεαρή του ηλικία ανέφερε η κ.Αρτινοπούλου, Καθηγήτρια Εγκληματολογίας.
Οι νέοι, τα παιδιά μιας χώρας καθρεφτίζουν τους ενήλικες μιας κοινωνίας και αντίστοιχα οι φυλακές μιας χώρας ως κοινότητα καθρεφτίζουν την κοινωνία μιας χώρας. Το να ενοχοποιούμε ένα παιδί, χωρίς να ενοχοποιούνται οι γονείς αυτού του παιδιού, είναι άτοπο. Όπως και η κουλτούρα του εύκολου κέρδους που έχει καλλιεργηθεί και αφού δεν τιμωρείται τίποτε σε μια ευνομούμενη κοινωνία, ο νέος προβαίνει σε τέτοιες πράξεις προκειμένου να ξεχωρίσει. Είναι μερικά από όσα ειπώθηκαν σχετικά με το ερώτημα πού οφείλεται η αύξηση των περιστατικών παραβατικής συμπεριφοράς των νέων.
Το σχολείο πρέπει να μετατραπεί σε μια κοινότητα ζωής, γιατί τα σημερινά παιδιά δεν βρίσκουν κανένα ενδιαφέρον στη σχολική κοινότητα. Είναι αναγκαίος ο σχεδιασμός και η υλοποίηση παιδαγωγικών προγραμμάτων που στόχο τους να έχουν την καλλιέργεια κοινωνικών δεξιοτήτων και όχι την στείρα απομνημόνευση ύλης επεσήμανε η κ. Ζαγούρα, Νομικός- Εγκληματολόγος, Επιμελήτρια Ανηλίκων.
Η συντριπτική πλειοψηφία των νεαρών παραβατών υποτροπιάζουν μετά την αποφυλάκισή τους. Ο κύριος λόγος γι’ αυτό, είναι η κοινωνική τους απομόνωση. Με δυσκολία βρίσκουν εργασία λόγω έλλειψης κινήτρων, εκπαίδευσης & των βασικών ικανοτήτων που απαιτούνται για την απασχόλησή τους.
Πρότασή μας, είπε ο κ.Παπασαραντόπουλος, οικονομολόγος, Πρόεδρος του Σύλλογος Συμπαραστάσεως Κρατουμένων «Ο Ονήσιμος» να μπορούν οι κρατούμενοι όσο διαρκεί η κράτησή τους να παράγουν κάτι, είτε έργο, αγαθό, είτε υπηρεσία με πολύπλευρη στόχευση. Αφενός να γεμίζει ο νεκρός χρόνος της φυλακής και οι ατελείωτες χαμένες κυριολεκτικά ώρες εγκλεισμού με κάτι χειρωνακτικό, αφετέρου να αισθάνεται χρήσιμος στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο ο φυλακισμένος, ότι κάτι και εκείνος μπορεί να προσφέρει. Να αποκτά την πολύτιμη εκπαίδευση και προϋπηρεσία. Τέλος και περισσότερο πρακτικός στόχος να μπορεί μέσα απ΄ την παραγωγή – πώληση αυτού του έργου να κερδίζει κάποιο – ας είναι και ελάχιστο- αντίτιμο, χρήματα τα οποία θα μπορεί να κάνει χρήση κατά την αποφυλάκισή του και έτσι να μην είναι χαμένος σε ωκεανό προβλημάτων μετά την απόλυσή του. Μιας και ένας αποφυλακισμένος έχει να αντιμετωπίσει βγαίνοντας πληθώρα αλυσιδωτών οικονομικών προβλημάτων που αν δεν λυθούν με μια σειρά το ένα μετά το άλλο, μένει εγκλωβισμένος και αβοήθητος και -εν τέλει – υποτροπιάζει και κρατείται εκ νέου.
Ευχαριστούμε πολύ για την πρόσκληση το KPOM με τα αξιόλογα προγράμματα που τρέχει όπως το «Zήσε χωρίς εκφοβισμό» #livewithoutbullying και το #youthregained project και την Επάνοδος ΝΠΙΔ Επανένταξη Αποφυλακισμένων για την ευκαιρία να γίνει αυτή η πολύτιμη συζήτηση. Ευχόμαστε να ανταμωθούμε και σε μελλοντικές δράσεις με σκοπό την ενημέρωση του κοινού, τον ουσιαστικό διάλογο και την εύρεση των καλύτερων δυνατών λύσεων στα επίκαιρα προβλήματα που ταλανίζουν τους νέους μας, εντός και εκτός των φυλακών.
Μπορείτε να παρακολουθήσετε το βίντεο που προβλήθηκε στο κεντρικό δελτίο του ATTICA με στιγμιότυπα από την εκδήλωση σε αυ΄το το link: https://www.youtube.com/watch?v=qNuRSqIy8UI&feature=youtu.be
Section 1
Section 2
Section 3